wtorek, 20 sierpnia 2019

Gotowanie ziemniaków

Gotowanie ziemniaków

Generalnie gotowanie ziemniaków nie jest trudne. Najczęściej czas gotowania uzależniony jest od wielkości ziemniaka, ilości ziemniaków i jego gatunku. Małe ziemniaki gotują się szybko, większe wolniej. Nakłucie ziemniaka widelcem w gotującej się wodzie, aby sprawdzić stan ugotowania, najczęściej skutkuje pęknięciem ziemniaka.


Przy gotowanie ziemniaków do gotowania. Należy je obrać – z tym, że jak najcieniej, gdyż najwięcej witamin i minerałów znajduje się pod skórką, a następnie dokładnie wypłukać. Jeśli pokroimy je (np. na części) – ugotują się szybciej. Dobrze jest także, żeby były w miarę możliwości podobnej wielkości. Poniżej przedstawiam sposoby gotowania i przyrządzenia ziemniaków.


Ziemniaki obierz, umyj i przełóż do garnka. Do garnka wlej wody na tyle, aby po włożeniu ziemniaków woda je prawie zakrywała (ale nie więcej). Aby ziemniaki straciły jak najmniej witamin należy je wrzucić do gotującej się wody. Gotowanie ziemniaków nie jest trudne, ale przygotowanie ich do tego procesu zniechęca wielu potencjalnych amatorów kuchni. Niestety, ziemniaki najczęściej przed gotowaniem trzeba obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i czekać, aż się ugotują do miękkości.


Gotowanie ziemniaków

Po obraniu i przed gotowaniem ziemniaków nie należy ich przechowywać w wodzie, ponieważ wypłukuje to wszystkie cenne sole mineralne z warzywa. Wody do gotowania ziemniaków nie powinno być za dużo. Po wrzuceniu warzyw do garnka nie powinna ona całkiem zakrywać ziemniaków. Są różne sposoby gotowania ziemniaków.


Gotowane ziemniaki - przepis jak ugotować ziemniaki w wodzie lub w kuchence mikrofalowej. Czas gotowania ziemniaków - włożyć do zimnej wody czy do wrzątku? Poradnik jak gotować ziemniaki czyli gotowane kartofle krok po kroku. Do tego pomagają w walce z otyłością.


Gotowanie ziemniaków

Najwięcej substancji odżywczych mają młode ziemniaki. Mimo że są zdrowe i niskokaloryczne, z roku na rok jemy ich coraz mniej. Choć wydaje się nam, że wiemy o nich wszystko, nadal krąży na ich temat wiele fałszywych informacji.


Pozornie nieprzydatna, a w rzeczywistości bardzo wartościowa – woda po ziemniakach! Dlaczego nie warto jej od razu wylewać? Bo woda z gotowanych ziemniaków ma wiele cennych właściwości, które aż proszą się, by je wykorzystać – na włosy, na żołądek, do podlewania roślin, a nawet do picia!


Co zrobić z gotowanych ziemniaków Już tyle razy rozmawiałam z czytelnikami o tym, co zrobić z gotowanych ziemniaków. Często zostaje mi porcja ziemniaków z obiadu lub kolacji. Przykryj garnek i zacznij gotowanie. Kiedy woda się zagotuje, możesz delikatnie rozszczelnić przykrycie garnka i zmniejszyć ogień.


Sprawdzaj, czy ziemniaki są miękkie za pomocą widelca, jeśli rozpadają się same po nakłuciu - odcedź je. Dobra rada: Nieobrane ziemniaki tracą w czasie gotowania około wartości odżywczych, a obrane nawet połowę. Wprawdzie ziemniaki gotowane w mundurkach zachowują najwięcej cennych składników, jednak nie powinno się tak przygotowywać starych ziemniaków na wiosnę, ponieważ wtedy skórka zawiera dużo szkodliwej solaniny. Drugi sposób: ziemniaki obrać, umyć, w zależności od wielkości pokroić na ćwiartki albo ósemki, włożyć do wkładu.


Gotowanie ziemniaków

Dolej 2-łyżki wody, lub więcej w zależności od wielkości naczynia oraz ilości ziemniaków. Lista przepisów na gotowanie ziemniaków w thermomixie z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Podczas gotowania ziemniaków zachodzą zmiany chemiczne w bulwie (głównie dotyczą węglowodanów oraz witamin). W swoich wiarygodnych źródłach wartości energetycznych i odżywczych nie posiadam danych liczbowych, w związku z czym wpisałam takie, jakie dotyczą ziemniaka surowego.


Naczynie miksujące TMma większą pojemność niż TM(pojemność litra zamiast litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TMdo gotowania w modelu TMbez dostosowania ilości składników. Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde.


Jeśli jednak mielisz ziemniaki w maszynce, to możesz też użyć ziemniaków z obiadu, z dnia poprzedniego. Dużą cebulę obierz i poszatkuj drobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty