poniedziałek, 26 sierpnia 2019

Chleb żytni domowy

Domowy chleb żytni z dodatkiem żytnich otrębów i niewielkiej ilości mąki pszennej. Jest szybki w wykonaniu i do tego bardzo smaczny. Chleb żytni upiekłam pierwszy raz.


Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Prawda jest taka, że oprócz tego, że chleb żytni jest zdrowy, to przede wszystkim jest smaczny #128578; Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie.

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy 1g ziaren słonecznika i prażymy na małym ogniu, aż ziarna zaczną się rumienić i pachnieć. Często potrząsamy patelnią w czasie prażenia. Chcesz cieszyć się smakiem domowego chleba? Poznaj przepisy na pyszne i zdrowe pieczywo!


Zanim jednak weźmiesz się za pieczenie, przeczytaj o tym, jak spożywanie chleba wpływa na ludzkie ciało i jakie pieczywo będzie dla Ciebie najlepsze. Jak upiec chleb żytni? Przepis na chleb z żytniej mąki, który zawsze się udaje.


Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji, bez wyrabiania, bez wysiłku.

Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury.


C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Nie trzeba być wytrawnym piekarzem, aby upiec domowy chleb. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie mąki: pszenną i żytnią oraz gotowy wysuszony zakwas żytni. Ponadto powiązano go z kilkoma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi oraz poprawą zdrowia serca i układu trawiennego.


Zapewne już na samą na myśl o takim bochenku ciekła ślinka. Teraz wy również możecie samodzielnie przygotować swój domowy chleb – poniżej przedstawiamy Wam prosty i szybki przepis jak upiec pyszny chleb! Składniki na pyszny chleb.


Do przygotowania domowego chleba nie potrzebujemy nic więcej, niż to co znajduje się w każdym domu. Choć nie jestem na diecie, przepis na jej chleb zaintrygował mnie, gdyż jest niezwykle prosty, zawiera wyłącznie mąkę żytnią i do tego prezentuje się wspaniale. Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych ogórków. Chrupiący, świeży, domowy chleb… marzenie, prawda? A gdyby tak można było upiec przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką?


Z tym przepisem to naprawdę możliwe:) Przygotowanie tego chleba zajmuje nie więcej niż godziny, z czego “czystej pracy” jakieś minut, reszta to czekanie na wyrośnięcie ciasta oraz pieczenia.

Nasza codzienna dieta powinna się składać w 55–proc. Jeśli będziemy się tak odżywiać, już po 2-miesiącach. Pyszny, żytni razowy chleb, bez dodatku innej mąki, tylko pełnoziarnista żytnia, czyli żytnia razowa. Zachowuje długo świeżość, ma miękki, lekko wilgotno-lepki miąższ i pyszną skórkę.


Idealny na kanapki. U nas znika bardzo szybko. Pasuje do wszystkiego i nigdy nie mamy go dosyć. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Pierwsze chleby mogą nie wyjść takie, jak oczekiwaliśmy.


Pamiętajmy, że nasz zakwas jest bardzo młody. Mój pierwszy chleb, typowo żytni wcale mi się nie podobał. Był ciężki, zbity i pomimo że w smaku dobry, to jednak nie taki, jak sobie wyobrażałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty